Teamutveckling sett från en elitidrottare

Fredrik Bergström är seglaren som under OS i Tokyo 2021 vann ett silver tillsammans med Anton Dahlberg i 470 – klassen. Innan dess hade duon tränat och tävlat tillsammans i åtta år och har bland annat ett VM silver från Thessaloniki samt två EM Guld (Burgas och Enoshima) i bagaget. FLOW fick möjligheten att intervjua Fredrik om hans erfarenheter av att bygga ett team för att kunna prestera som bäst

Text: Susie Moonan

Fredrik Bergström vann under OS i Tokyo 2021 ett silver tillsammans med Anton Dahlberg i 470 – klassen

Har du någon egen erfarenhet av idrottspsykologi?

Ja det har jag och det har sett lite olika ut. Främst har det skett genom samtal med personer som är kompetenta och är kunniga på att hålla i samtal. Erfarenhet väger väldigt starkt. En annan del är samtal som vi haft med människor såsom idrottspsykologer och mentala coacher. [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ] Claes Gregart (tränare) har jag och Anton arbetat en del med och han jobbar med kommunikologi. Det har varit ett väldigt bra sätt för teamarbetet att lära oss hur vi ska prata med varandra och hur vi tar oss gemensamt fram från punkt A till B. Jag upplever väldigt ofta att en tror väldigt mycket på ens egna idéer och erfarenheter och sen möter man en annan person som står en nära men som har en annan uppfattning vilket kan vara svårt att förstå ibland. Då behöver en vara bra på att lyssna men också kunna föra samtalet på rätt sätt för att den andra personen ska kunna lyssna eller för att en själv ska lyssna och ställa rätt slags frågor.

Så är det sättet ni har kommunicerat med varandra som har lett till ert goda teamarbete och era framgångångar?

När jag och Anton började segla ihop hade vi innan dess seglat med olika personer. Slutsatsen från de arrangemangen och från de personerna var nog att det fanns mycket inom teamarbetet som inte fungerade vilket jag och Anton kände var en väldigt viktig puck. Vi sa det redan från början att ett av våra stora mål är att bli världens bästa lag. Sedan innefattar det mängder av arbete inom olika områden. Dels inom båten hur vi drar tampar exempelvis samt hur vi jobbar som ett lag och hur vi känner oss som ett lag. En klyscha men vi vinner och förlorar tillsammans. Superstark när man använder den men superlätt också att försäga sig och kasta sig med uttrycket lite för hastigt. Det är några värdegrunder som vi satte ner tidigt för lag Anton och Fredrik och vilka vi ville vara. 

Kunde ni i ert team själva göra detta värdegrundsarbete eller fick ni hjälp utifrån med det?
Lite både och, Claes Gregart har varit lite ledande i den rollen men det var vi själva också. Jag och Anton ägnade mycket tid vid skrivbordet, utanför träningen, eller landträningen som vi kallade det där vi diskuterade och dokumenterade saker för att sätta målbilder bland annat. Sedan får man följa hur saker och ting fortgår också. Det finns en massa som går att sätta på förhand sen händer det saker längst vägen så det är ett ständigt underhållsarbete verkligen. Jag och Anton har seglat ihop under nio års tid och har stött på mängder med bulor över tiden, detta trots att vi har suttit och sagt att vi är världens bästa lag men det är klart man går på minor hela tiden men det handlar om hur man hanterar dem. Och det har vi på papper flera gånger hur vi lyckats hantera det väldigt bra och en anledning till att vi satt i samma båt i nio år.

Vilka är fördelarna med att arbeta i team och vilka är utmaningarna?

Fördelarna är många. Man har sin bästa coach med sig hela tiden. Hittar man balansen mellan kollega och vän? Den är svår men jag tycker också den är viktig. För mig är idrott en aktivitet där du utsätter dig själv för mycket; både succe och fritt fall. Det påfrestar det mentala något enormt. Det har tagit mig lång tid att inse det. Det har tagit ett tag för mig att inse vad den mentala biten spelar för roll och vart den tar ut sig då du ska prestera. Fördelarna med ett lag så nära är att du alltid har någon som du kan bolla ideer med, kan driva dig framåt de dagarna du inte är hundraprocentig. Tillsammans lyfter man varandra. Sedan kan man hamna i ett destruktivt mode, hamna i ett försvarsläge där en inte är mottaglig för feedback och då kan bli mer destruktiv. Detta är ju en nackdel samtidigt som det kan vara ett spel en kan göra med en själv som individ också. Du kan alltid ha en djävel på ena axeln och en godartad på den andra som försöker prata med varandra och det känns som en förstår ingenting. Jag själv tycker nog inte det finns några nackdelar med att segla som ett lag eller som individ. Det ger mig den där extra pushen att leverera några procent till gentemot om jag hade varit själv. Människan är rätt lat i sig men när man får det ansvaret i en grupp eller ett lag lyftar man sig lite mer och tar det ansvaret vilket gör att jag presterar lite bättre än vad jag skulle göra om jag stod helt ensam. 

 “det ger mig den där extra pushen att leverera några procent till gentemot om jag hade varit själv”

Jag och Anton lärde oss att små avstämningar med varandra är viktiga, exempelvis hur en mår på en skala från 1-10. På ett OS exempelvis går vi ut för att prestera och önskar förstås att vi la oss på en 10 direkt vilket inte sker varje dag. Samtidigt har jag och Anton sagt att för vårt mentala tillstånd så vill vi “lära oss under regattan” för att inte känna att det vi presterar den första dagen är samma som vi presterar den sjätte dagen. Vi vill prestera någonting bättre varje dag och det gav oss den sporren att det är OK att inte vara perfekt idag för vi löser det imorgon. På det sättet skapar vi en människa som är på frammarsch och som inte blir defensiv för det inte blev som en tänkt sig. Att inte se sig själv som en förlorare utan att gå rakryggad och bak med axlarna. 

Vad är dina bästa tips för idrottare som tränar och tävlar i team? Hur har du och Anton arbetat med teamutveckling?

Jag skulle prioritera feedback; när, var och hur. Hur ger en feedback och hur tar en emot det? Upplysa om människors olika tillstånd och att det påverkar så mycket. Det som kommer ur ens mun är så viktigt. För att ge ett exempel; du har varit ute på vattnet och kanske ätit två bananer, druckit en halvliter vatten. Du är inte i ditt sinnes fulla bruk efter den tiden och att då få en uppläxning hur du ska göra på ditt område på båten. Det är ganska enkelt att innan en sådan feedback ges fundera på hur personen ätit, hur dennes tillstånd är och fundera på om det är rätt läge att ge feedback just nu. Att fundera på hur mitt egna tillstånd är, låter jag arg, glad eller går jag till attack? Eller står jag bakom denna person och försöker lyfta den? De här sakerna tycker jag är jätteviktiga för det skapar hur du driver kommunikationerna vilket bidrar till tillit och respekt till varandra. 

Hur ser det ut inför framtiden och vad är ditt nästa mål?

Jag har börjat segla med en ny partner och båtklass (Axel Munkby, 49er reds anm). Precis denna teamutveckling vi har pratat om nu arbetar vi som lag med just nu. Även fast du kan mycket och har erfarenhet från någonting så löser det sig inte förrän du har gjort arbetet. Vi behöver lyfta teamutvecklingen för att kunna prestera på högsta nivå och för att lära känna varandra. Det är viktigt att känna att vi har varandras rygg. Nyligen hemkommen från ett EM med lite stolpe ut men vi blickar framåt med en del träning och träningsrace, ett för VM i september/oktober i Holland. 

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.