Läsarfrågor till multisportaren och tränaren Nicolas Remires 

Nicolas coachar bland annat Swimrun lag. Inom Swimrun springer och simmar deltagarna ett antal sträckor utan stopp. Den utrustning de startar med ska de även ha över mållinjen därför är det vanligast att springa med våtdräkt och simma med skor exempelvis. Det är inte tillåtet med mer än 10 m mellan lagkamraterna varpå vissa använder sig av lina. Teamarbetet är viktigt för komma över mållinjen som ett lag. 

TEXT: Susie Moonan 

Vad är dina erfarenheter av teamutveckling som tränare?

I flera år har jag använt Swimrun som en teambuilding aktivitet och sett en hel del tokiga saker. Det är en perfekt aktivitet för att få deltagarna att kliva ur deras “comfort zone”, i naturnära miljöer tillsammans med deras partner. När deltagarna är tillsammans blir de hängivna varandra och kan pressa varandra hårdare och framåt. De hjälper varandra, försöker att göra de extra ansträngningarna som krävs för deras vänner. Jag försöker verkligen att matcha rätt personer med varandra från start.

I Swimrun sker de flesta tävlingar i par, i synnerhet de längre loppen. Att ha ett bra lagarbete är avgörande. Ofta är en person bättre på att springa och en bättre på att simma. Med rätt samarbete tar sig laget fram på snabbast möjliga sätt!  [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

På vilket konkret sätt jobbar du för att få Swimrun paren att trivas, utvecklas och prestera tillsammans?

Vid Swimrun är det enkelt att ordna en god sammanhållning inom lagen. Det går att förbättra och som ska ske redan från början. När två partners är synkroniserade så blir resultaten bättre. Då är det mindre risk för att slösa tid och energi. Följande är viktiga att fokusera på från början: 

  • Att känna sig själv
  • Att ha kunskap om sin utrustning (skor, paddlar, dolme, lina, våtdräkt, red. anm.)
  • Ha kunskap om din partner och dennes utrustning 

De måste lära sig att kommunicera. Att prata med varandra men också tyda tecken som betyder att en i laget är trött, behöver energi eller är för kall. Det allra bästa sättet att göra det är att träna tillsammans! Men jag uppmanar även till att verkligen utvärdera både tävlingar och långa träningspass. Det är viktigt att ha en gemensam plan. Hur ska vi genomföra den här tävlingen, vad äter vi? när äter vi? när sätter vi in rycket? Sedan gäller det såklart att vara beredd att ändra planen! Mycket kan hända i Swimrun. Jag uppmanar mina lag att prova att simma utan glasögon, med bara en handpaddel eller utan dolme. Det har hänt mer än en gång att lag fått användning för den träningen! Om du har en partner som använder kontaktlinser vars simglasögon går sönder under ett lopp – var beredd att ge hen dina! Råkar den starkare simmaren bli av med en handpaddel i trängseln i den första simningen – då gäller det att laget fördelar de tre paddlar man har kvar på bästa sätt!

Jobbar du ibland med tredje part för att få ihop teamen?

Vi har goda kontakter med specialisttränare om behovet finns. För vissa är den mentala biten det som håller personen och således laget tillbaka. Att jobba med en mental tränare kan göra underverk! Sen finns det andra som helt enkelt måste lära sig simma eller springa bättre och då finns det tränare för det också!

Vad är dina bästa tips för att skapa ett bra team? 

Hitta någon som du funkar med. Ni bör vara ganska jämna vad det gäller den fysiska biten men kanske ännu viktigare är att ni kan kommunicera och hantera problem när de dyker upp. Att få passera mållinjen tillsammans med en lagkamrat efter ett lyckat lopp är fantastiskt. Det ligger något i talesättet att delad lycka är dubbel lycka. Det går dock inte alltid som planerat, det gäller att kunna hantera nederlagen som ett lag också. 

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.