Text: Madeleine Gustafsson och Ellinor Klockare
Under året har beachhandboll fått extra uppmärksamhet i internationella medier på grund av de internationella klädreglerna för damer som skiljer sig åt från männens. I somras protesterade det norska landslaget mot bikinitvånget och spelade i shorts under bronsmatchen i EM, vilket de sedan bötfälldes för av Internationella handbollsförbundet (IHF). Vi hörde av oss till Madeleine Gustafsson, förbundskapten för Sveriges U17-landslag på damsidan i beachhandboll och tidigare landslagsspelare, och ställde några frågor.
För de läsare som kanske inte har följt med i media, vad handlar klädfrågan om?
Klädfrågan handlar mestadels om att vi är flera nationer nu som har satt ned foten att klädregeln i beachhandboll behöver ändras kring att damerna måste spela i trosor och BH medan männen får spela i shorts och linne. Detta gäller alltså på internationella tävlingar, utifrån reglerna från IHF.
Hur ser klädreglerna ut för kvinnor respektive män i Sverige jämfört med internationellt?
I Sverige har vi ingen skillnad mellan män och kvinnor på tävlingarna. Vi deltar med de kläderna som klubben tilldelar, vilket oftast är shorts och t-shirt.
Vet du bakgrunden till varför klädreglerna på internationella tävlingar är olika för kvinnor och män? [ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]
Enligt IHF är det skillnad på kläderna då dem uttrycker sig att det är en sponsorfråga och sporten blir mer attraktiv om vi damer spelar i trosor och BH. Mer publik och bättre sport, vilket det inte finns något bevis på att så är fallet vad jag vet. Klädreglerna kom lite från volleybollen om jag förstått det rätt och sedan har beachhandbollen gått efter det och satt sina egna regler. Det är IHF som sätter klädreglerna.
Hur har du själv och förbundet hanterat den extra uppmärksamhet som har varit i media under året?
Vi har bemött alla frågor och funderingar som varit. Det har varit mycket skriverier om just kläderna och mycket diskussioner och det har tagit energi från sporten, vilket är mycket tråkigt. Vi ledare och förbundet har kämpat för att vi i Sverige ska förtydliga att det inte är några regler som gäller på svenska tävlingar. Jag själv har fokuserat på glädjen till idrotten och alltid lyft klädfrågan med spelarna, vi har på våra första samlingar ihop visat kläderna och låtit spela få testa om dem velat. Det har varit viktigt för mig som förbundskapten att prata öppet om att vi kvinnor tycker det är jobbigt med kläderna och att vi alltid funnits där för att prata med dem om det är någonting som känns obekvämt. Därefter är det viktigt att vi på våra samlingar och turneringar har lagt vårt fokus på sporten och glädjen att få representera Sverige i beachhandboll internationellt.
Hur är det kring jämställdhet i övrigt inom sporten?
Förutom kläderna så är beachhandbollen väldigt jämställd. Till exempel så är det alltid mästerskap på samma plats och dag vilket är extra kul. Detta gör också att det driver mer publik till både tjejer och killar.
Vilka är dina erfarenheter som förbundskapten och landslagsspelare kring att klädreglerna är olika för kvinnor och män?
Det är alltid viktigt att prata med spelarna kring olika kroppsformer etc., det gäller egentligen alla typer av matchkläder. Det är inte alltid man får välja kläder själv inom idrotten och det kan påverka många. Jag har varit med länge inom idrotten och inför varje säsong är det diskussioner kring klädmodellen, några vill ha löst sittande kläder medan andra gillar mer åtsittande till exempel. Men vi får inte välja, man blir tilldelad en viss modell som vi alltid måste bära. Vi har också fått ett otroligt bra stöd från killarna när vi är iväg, vilket alltid känns bra som främst spelare.
Är det något som du skulle vilja skicka med till oss inom SIPF, som kan vara värdefullt att diskutera vidare ur ett idrottspsykologiskt perspektiv?
Även fast jag själv inte mått dåligt över kläderna, så är det ändå någonting man som spelare alltid funderar på. Hos andra spelare påverkar det mer än man kanske tror och jag tycker att det vore intressant att få lite mer fakta kring hur mycket det påverkar ungdomarna och deras val av idrott. Tänker främst på alla typer av kläder, olika storlekar som tilldelas osv.
Efter intervjun med Madeleine kom beslutet i oktober 2021 från IHF om att damer ska få spela i korta shorts och åtsittande linnen efter nyår på internationella tävlingar. Detta efter att de nordiska kultur- och idrottsministrarna skickat in en skrivelse till IHF om ändring av klädreglerna. Ett steg i rätt riktning!
[/ihc-hide-content]