Den frågan stod i centrum för den första föreläsningen på SIPFs vårkonferens, 2018, när vi gästades av Sofia Paldanius och Kalle Sundqvist, två före detta elitkanotister med mängder av SM, EM, VM och OS-framgångar emellan sig.
Skribent: Henrik Andersson
Sofia och Kalles berättelser skildrar en verklighet som det sällan talas om inom elitidrotten. Att föda barn. Att bli förälder. Det är en utmaning för de allra flesta och att samtidigt kämpa för att ha en karriär som elitidrottare gör inte det hela lättare.
Sofia berättar hur hon inspirerats av sin tränare, Susanne Gunnarsson, som gjort en liknande resa. Sofia var fast besluten att kombinera graviditet med en fortsatt elitsatsning, men det blev inte riktigt som hon tänkt sig. Graviditeten skulle vara en inspirationskälla, men reaktionen från idrottens håll var inte uteslutande positiv. Graviditeten sågs som ett hinder för satsningen och hon riskerade att gå miste om sitt ekonomiska stöd.
”Skadar man sig i samband med idrottandet får man hjälp och stöttning. Att bli gravid riskerade istället att resultera i ett indraget SOK- stöd”.
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]
Sofias upplevelse stämde inte överens med vare sig hennes egna förväntningar eller hennes tränares erfarenheter, och jakten på en snabb comeback gick från att vara en morot till att bli ett stressmoment. Sofia var fysiskt och mentalt slutkörd, och hon behövde en paus.
Kalle har dubbla erfarenheter av föräldraskapet. Dels som pappa, men även i sin roll som förbundskapten där han behövt förhålla sig till de svårigheter som föräldraskapet kan innebära för en idrottare. Att fatta beslut kring en idrottares familjs närvaro vid träning och tävling, att ta i beaktning att det kan fungera som en positiv förstärkare för vissa men som ett irritationsmoment för andra och balansgången där emellan är inte helt enkel. Ur ett ledarperspektiv tror Kalle nycklarna ligger i att samtala om det och diskutera eventuella frågor inom teamet, samt att ha en tydlig grundstrategi som även möjliggör individuell anpassning.
Både Kalle och Sofia är överens om att det saknas kunskap inom elitidrotten kring graviditet och träning. Att idrotten bör ta tag i en fråga som är en viktig och stor del av livet för många och utveckla strategier för att hantera det ser de som nödvändigt. Att öppna upp frågan tror de kan leda till färre myter, mer stöttning och en mer positiv attityd gentemot kombinationen av graviditet, föräldraskap och idrott – och samtidigt motverka känslan av att livet är något jobbigt som kan komma emellan.
[/ihc-hide-content]