Referat om Thomas Von Scheeles livsberättelse från SIPFs vårkonferens 2019 skrivet av Karl Söderberg.
“Som fond för samtalet mellan Arne Edvardsson och Thomas Von Scheele har man på en powerpoint valt att stolpa upp den sistnämndes liv i tre karriärer. Arne intervjuar Thomas om hans liv som pingisspelare på elitnivå, som förbundskapten för bordtennislandslag och om livet som företagare därefter. Genom samtalet hör vi honom reflektera över de svårigheter han ställts inför och hur det hänger ihop med att han fick avsluta sin första och andra karriär.
TEXT: Karl Söderberg[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]
Thomas når framgångar både på junior och seniornivå; europamästare som 17-åring och världsmästare som 22-åring. Han tvingas tidigt sluta som idrottare till följd av ryggskador, och ger sig in i en karriär som tränare där han under drygt tio år är ansvarig för både dam- och ungdomslandslag. 2016 säger inte bara kroppen stopp. Huvudet säger stopp, och vad är skillnaden kan man tänka när man hör att någon drabbats av utmattningssyndrom. Det krävs att han kraschar för att hitta vägen framåt. Under 2018 startar Thomas sin senaste karriär, som ledarskaps- och affärscoach.
Under den svåra och långa vägen tillbaka har Thomas fått hjälp av andra att hjälpa sig själv. Den meditationspraktik han ägnar åtminstone 30 minuter per dag åt blir en viktig del av samtalet, en praktik som öppnat upp nya perspektiv på hans första, andra och tredje karriär inom idrotten. En i övrigt behärskad Thomas spricker upp i ett leende då han beskriver hur att börja med meditation ”är det bästa jag gjort i hela mitt liv”. Från en tid då varje utmaning följdes av ett: krumma ihop ryggen, borra ned huvudet och kör, till en tid då nuet och reflektionen får plats.
Till alla tränare och idrottare där ute vill han rekommendera tid för självreflektion och återhämtning. Våga släpp lös den kreativitet som ligger i de tillstånd meditation möjliggör, för det är inte olikt det prestationsflow vi idrottstokiga efterlängtar så.”
“Hur skulle meditation kunna hjälpa dig?”
//Karl Söderberg, psykologstudent med inriktning mot idrott på Umeå Universitet.
[/ihc-hide-content]