Jörgen Persson, en av Sveriges absolut främsta bordtennisspelare genom tiderna och Sveriges nuvarande förbundskapten för herrlandslaget i bordtennis berättar över telefon hur covid-19 har påverkat hans jobb och hur han har hanterat denna oförutsägbara situation.
Av: Emil Andersson
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]
Efter att vi kort pratat om hans egen spelarkarriär skämtar Jörgen om att han kanske ska ta ut sig själv i landslagstruppen igen, för att få ännu mer fart på spelarna. En annars ödmjuk Jörgen berättar om att alla landslagsmatcher och turneringar har blivit inställda sen covid-19 bröt ut i mars. Den första tiden var något chockartad där de inte visste vad som skulle hända, allt slog till så snabbt och stängdes ner. I det läget var det mest att avvakta för Jörgen, som vanligtvis reser mycket men nu fått varit hemma betydligt mer och kunnat fokusera på upplägg och planering i större utsträckning. Tack vare Sveriges beslut om att inte stänga ner allting har spelarna ändå kunnat träna på som vanligt fast utan matchspel. Det är inte förrän nu under hösten de inhemska ligorna har kommit igång/ska komma igång igen. Just matchningen mot andra duktiga spelare är det som Jörgen och hans idrottare saknar mest. Lösningen på problemet har varit att spela interna turneringar, Sweden Tour, med de bästa spelarna i Sverige. På samma sätt har även andra länder hanterat saknaden av tävlingsmomentet, där t.ex. Tyskland kört turneringar i ett av deras bordtenniscenter i Düsseldorf och Kina har haft interna uttagningar samt har i skrivande stund (oktober) China National Table Tennis Championships (deras motsvarighet till SM). Varje land har försökt hantera situationen på bästa sätt utifrån de rådande förutsättningarna, berättar Jörgen.
Med sin inställning att göra det bästa av situationen berättar han om vissa spelare som varit småskadade och nu fått chansen att återhämta sig samt andra som fått chansen att bygga upp sin fysik mer. Det svenska landslaget har ändå haft möjlighet att samlas för träningsläger och interna matcher under covid-året vilket har bidragit till att gruppen fått chansen att träna ihop sig extra mycket vilket på sikt kan vara fördelaktigt för dem. Med tanke på att spelarna i vanliga fall spelar i olika internationella ligor och har späckade scheman är det annars svårare att få ihop träningstillfällen med landslaget. Samtidigt har det såklart varit tråkigt för vissa som toppat formen inför OS, att sen få beskedet att OS blir framflyttat ett år. Covid-19 har drabbat alla på något sätt och nu när det gått ett tag sen det stora beskedet att OS är framflyttat ett år har alla spelare accepterat situationen, beskriver Jörgen som såklart hoppas på att OS-eldens låga tänds nästa år. För att det ska bli så understryker Jörgen att det fortfarande är viktigt att alla fortsätter hålla avstånd, följer restriktionerna och inte slappnar av.
Jörgen har under sin långa spelarkarriär varit med om många förändringar som varit utom hans kontroll, t.ex. när matchbollen ändrades från 38 mm till 40 mm vilket innebar andra förutsättningar för spelet. Här anser han att det är viktigt att vara öppen för förändringar och hitta nya sätt för att utvecklas. På frågan vad han skulle ge för tips till andra som är i liknande situation uppmanar han till att försöka se det positiva i det som händer, att leta möjligheter istället för att bara uppmärksamma det dåliga. “Man får ju hitta det positiva, för det är inget man kan påverka, så har jag ju tänkt mycket”.
Jörgens egen drivkraft och motivation har inte covid-19 kunnat påverka, den fortsätter brinna likt OS-elden gör under de olympiska spelen. Att vara med och besegra den kinesiska muren ännu en gång jobbar det svenska herrlandslaget i bordtennis stenhårt för. Jörgen var med och gjorde det som spelare och med tiden får vi alla se om han lyckas göra det som förbundskapten också. Jag önskar honom och hans team lycka till.
[/ihc-hide-content]