Ett referat från vårkonferensen 2019! PhD, Andreas Ivarsson och Professor Mark B. Andersens föreläsning återges här av psykologstudenten Simon Rosendahl.
Innehållet i föreläsningen med Andreas och Mark fokuserar mycket på hur ett arbete med mindfulness ska bli så bra som möjligt.
Andreas lägger mycket tyngd på att skapa en allians, en god arbetsrelation till klienten. Mindfulness hjälper här till att reglera ner sinnestillstånd som är ogynnsamma för att skapa en allians, och förhöjer samtidigt tillstånd som är gynnsamma.
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]
Viktigt att komma ihåg som praktiker då är att sinnesstämningar smittar av sig. Det vill säga, om vi jobbar på att vara mer mindful, kommer den vi har framför oss med större sannolikhet också bli mer mindful. Detta hjälper till att bygga en relation grundad i en omtänksam och icke-dömande approach. Mindfulness hjälper alltså till på vägen samtidigt som det är ett mål i sig.
Mark pratar om de potentiellt mörka sidorna av mindfulness om det används eller instrueras på fel sätt. Fel använt kan mindfulness användas för ett upplevelsemässigt undvikande. Det är bland annat därför viktigt att varna klienten att obehagliga minnen kan väckas till liv om den börjar utöva mindfulness. I kommunikationen med klienten är det också viktigt att undvika absolut språk eftersom mindfulness enbart kan utövas fel. Att i sina instruktioner säga till klienten att vara fullt närvarande är ett exempel på absolut språk, och gör så att klienten på förhand kommer misslyckas eftersom ingen kan vara fullt närvarande hela tiden.
Mark pratar vidare om att mindfulness som tas ur sin ursprungliga kontext och bara används för egen vinning inte kommer att fungera. Istället ska ens utövande i mindfulness rikta fokuset till vänlighet, kärlek och samhörighet genom tillräcklig och rätt mängd koncentration och ansträngning.
Rätt använt är mindfulness väldigt användbart och hjälper till att höja ens välmående och hälsa, samtidigt som det kanske inte är den enklaste vägen att ta.
/Simon Rosendahl, psykologstudent med inriktning mot idrott på Umeå Universitet.
[/ihc-hide-content]