Krönika: Hjälp, jag ska på konferens!

Konferenser, tillfällen att utvecklas, lära, nätverka och njuta. En gåva till dig själv och en stund att växa och inspireras.

För att insupa all den dyrbara kunskapen som föreläsarna frikostigt bjuder på, sitter du med pennan i handen, läsplattan och mobilkameran redo — här ska precis allt som är viktigt absorberas och förvaltas. Ändå sitter du efter en stund och kämpar med ögonlocken och handen vill leta efter mobilen i väskan för snabb stimulans. Vad händer?! Det här är ju jätteintressant, egentligen. Du försöker koncentrera dig på att vara med, men försvinner bort i tankarna. I pauserna har du tänkt att du ska nätverka, men mobilen har vibrerat ett par gånger under föreläsningen och du har inte riktigt kommit på några bra frågor att ställa till andra deltagare eller föreläsare. Oj, bara fem minuters paus? Du prioriterar att gå på toaletten och missar de spännande samtalen som pågår. Attans bananer!

Kanske tillhör du en av de som aldrig dåsar till på konferenser. Du kanske rentav alltid får ut max av både nätverkande och föreläsningar. Du är helt enkelt elitens elit på just konferenser. Strålande! För resten av oss, som fortfarande behöver utveckla vårt konferensdeltagande och undrar hur i hela friden vi ska kunna ta till oss föreläsningar, nätverka, fika, gå på toaletten, ta samtal med familjen, hinna med ett viktigt jobb-mail och dessutom röra på oss, andas en smula och reflektera… Här kommer en idrottspsykologisk rådgivares guide till hur du förbättrar ditt “konferensande”. Råden saknar evidens och baseras på en Google-granskning, common sense och lite humor.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]

Före – Ready

Det första steget är att skriva in datum i kalendern, planera resa och boende så tidigt som möjligt. Allt för att bara kunna hissa segel när det väl är dags att bege sig till konferensen. Läs in dig på vad konferensen handlar om — information kan hittas både på hemsida, Instagram, Facebook mm. Någon kanske till och med Twittrat om spännande ämnen som är på gång, under en lämplig hashtag. Har du förstått syftet med konferensen? Ju mer du vet om vad som ska komma, desto bättre kan du förbereda dig. Läs igenom programmet om vilka föreläsarna är och vilka ämnen de kommer att prata om. Är det någon som är extra intressant för dig? Titta gärna på tidigare arbeten av personen och skapa dig en tydligare bild. Det hjälper dig att både bli insatt i ämnet och att formulera frågor. 

Sätt upp personliga mål. Föreläsningen som du är lite extra intresserad av, vad vill du ha ut av den? Har du redan några frågor som du skulle vilja ställa till föreläsaren? Titta också igenom deltagarlistan inför konferensen, det kan finnas fler personer som delar samma intressen som du. Vetskapen om dessa personer kan stödja dig när du vill nätverka. 

Det finns också andra små, men trevliga förberedelser att göra inför konferensen. En ärlig fråga nu… Är du en av de som prasslar högljutt i godispåsen på bion? Om du har med dig lite fika att fylla på med under föreläsningarna, se till att du gjort föreläsningsvänliga förberedelser med dessa. Russinen och nötterna ligger i en burk som finns nära till hands och du har en vattenflaska som inte visslar och piper ur korken. Testa så att pennorna du har med dig funkar. På samma vis som att god sömnhygien kan bidra till bättre sömn kan god konferenshygien bidra till bättre konferenser (Gissning, 2019).

Under – Set

När du vet vad konferensen handlar om, vilka som kommer att vara där och vad du har för personligt mål är det dags att starta. Du väljer att sitta vid nya människor i föreläsningssalen efter pauserna. Det hjälper dig att naturligt träffa nya ansikten och inte bli för bekväm i gamla samtalsämnen som du kanske haft med samma individ vid ett flertal tillfällen innan. I din väska eller jacka har du bäddat ned telefonen tryggt och bekvämt. Den är på sitt lilla dagis där den kan sova lugnt (och tyst) tills föreläsningen är över. Klocka finns på väggen, eller på armen när du funderar på hur lång tid det är kvar till fikat. Bestäm när på dagen du vill ta hand om ett viktigt samtal eller mail. Det kan vara lämpligt att denna tid ligger utanför ordinarie program, för att du inte ska nalla av nätverks- eller reflektionstiden i form av de inplanerade pauserna. Påminn dig om dina egna mål med konferensen och försök att agera i riktning med dem. Vill du nätverka, använd mellanrummen som finns och var nyfiken. Varför är du här? Vad vill du ha ut av dagarna? Vad tar du med dig? Enkla frågor som kan ställas till nästan vem som helst, bara du är nyfiken på svaren. Kom ihåg att inte vara för egoistisk i ditt nätverkande, utan just nyfiken. Om du tänker mer på att vara intresserad av personen du pratar med än på vilken vinning kontakten med personen i fråga kan ha för dig så skiftas fokus till någonting mer ärligt och hjälper dig även att hitta bättre frågor i samtalet. 

Det är lätt att glömma bort stora delar av en konferens när den väl är slut. Diskussioner och reflektioner kommer att hjälpa dig att minnas mer. När du engagerar dig i samtalen som pågår kring de ämnen som just kommit upp under föreläsningarna får du både en påminnelse om det som sades och kan reflektera kring vad det här betyder för dig i ditt arbete.

Efter – Go

När konferensen är slut är det dags att summera vad du själv tagit med dig och vad du tänker använda dig av. Rita, sätt egna ord på och gör om till ditt eget material. Ta det du vill ha och gör dig av med det du inte är intresserad av. Skriv ned namnen och en kort sammanfattning av de personer du träffat och pratat med. Återkoppla gärna inom 24 timmar på Linkedin/FB, mail eller liknande (innan de glömt dig och du glömt dem). Där kan du tacka för en bra pratstund och ta konversationen/relationen vidare på ett naturligt sätt för t.ex. samarbeten eller frågeställningar/utbyten.

Sammanfattning

  1. Läs in dig och sätt ett mål för konferensen
  2. Fokusera på att vara intresserad under nätverkandet
  3. Följ upp

 

Referenser

Gissning, X. (2019). Taget ur luften: lösryckta påståenden. Örebro, Sverige: Tidskriften för antaganden och gissningar.

[/ihc-hide-content]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.