Det är en augustiförmiddag som jag når Johan Engberg på telefon, mellan hans jobb på BAUHAUS-galan i Stockholm och föreningsjobb på hemmaplan i Karlstad. Som klubbchef och ansvarig för den dagliga verksamheten i IF Göta, en av Sveriges största friidrottsföreningar med omkring 1000 medlemmar, var han tydlig i sin inställning i våras när covid-19 drabbade världen. “Det jag sade från början var att vi ska absolut inte tycka synd om oss själva och lägga oss på rygg.” säger Johan. “Vi i IF Göta är inte ensamma, utan alla är drabbade på ett eller annat sätt. Kan vi ändå kliva fram och göra någonting åt rätt håll så ska vi vara stolta över det.”
TEXT: Ellinor Klockare
Direktiven kom snabbt i mars att alla friidrottstävlingar skulle ställas in tills nya säkrare arbetssätt hade tagits fram. De sista tävlingarna på inomhussäsongen ställdes in och beskedet kom även om OS samt EM där IF Göta hade flertalet som var aktuella. Bland de yngre har det inte märkts något särskilt även då de självklart tyckte det var tråkigt med de inställda tävlingarna, men bland seniorer och juniorer har det märkts desto tydligare, berättar Johan. Det har funnits aktiva som inte har mått bra under våren, som har känt frustration och upplevt det svårt att inte kunna planera. Det har varit tufft för dem, konstaterar han, men betonar att de aktiva ändå har varit “fantastiska med att ställa om, hitta nya målsättningar och andra sätt att jobb på”. De aktiva och deras tränare har jobbat tillsammans för att hitta nya sätt och kansliet har hjälpt till vid behov.
Träningarna har kunnat genomföras ungefär som tidigare. Johan beskriver att medlemmarna har varit duktiga på att ta eget ansvar och stanna hemma vid sjukdomssymtom. För att minska risken för smitta har justeringar gjorts såsom uppdelning i mindre grupper, minskad användning av stafettpinnar och noggrannhet med kastredskap, samt övergång till utomhusträning några veckor tidigare än vanligtvis. Detta ser dock Johan bara positivt på. “Det var bra, vi vill ju att våra ungdomar ska vara ute mer,” säger han. Sammantaget är han glad över att de har lyckats genomföra träningarna på ett liknande men säkert sätt. Målet var att bibehålla det så vanligt som möjligt.
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”3,5,6,12,13,14,15,16″ ihc_mb_template=”1″ ]
Under året lockar vanligtvis IF Göta mellan 15-20000 motionärer till sina olika motionslopp. Här kände Johan ett ansvar. Visst, det är en ekonomisk fråga för föreningen, men “det är också en folkhälsofråga där vi vill hjälpa till” säger han. “Vi vill hjälpa våra motionärer att ha en målsättning när de tränar.” Idéer kom snabbt igång i föreningen och redan till påsk ordnade IF Göta en tipspromenad i motionsspåren runt om i Karlstad. Reserestriktionerna i landet gjorde att de flesta fick tillbringa långhelgen hemma och tipspromenaden blev ett initiativ till att få folk att röra på sig utomhus, covid-anpassat, och samtidigt marknadsföra stans fina motionsspår. Ett digitalt svarsformulär togs fram och de fick även stöd av Karlstads kommun. Drygt 400 personer deltog under helgen vilket Johan såg som helt ok.
Ett annat initiativ som startade under våren är “Spring tillsammans” där man kan gå/springa och registrera kilometrarna online samt skänka pengar till föreningen, med målet att tillsammans ta sig runt jorden. “Vi skapade det för att ge en morot till folk att komma ut på sina träningspass och känna att de bidrar i ett större sammanhang” förklarar Johan. “I början var det många som deltog, men det är en bit kvar runt jorden” konstaterar han med ett skratt. “Men de som deltar tycker att det är en kul och bra grej. Just att vi inte bara la oss platta ner utan faktiskt försökte göra något i situationen som uppstod” tycker han är viktigt och dessa initiativ gav också mer energi i föreningen.
I slutet av våren kom beskedet att mindre tävlingar kunde ordnas igen. Då mindre tävlingar lätt ändå samlar mycket folk, med aktiva, funktionärer, föräldrar med flera, fick de börja med tävlingar i en gren åt gången, mycket på hemmaplan och lokala klubbtävlingar. Det har varit en väldigt annorlunda sommar tävlingsmässigt för ungdomarna, med få tillfällen att komma ut och möta motstånd som de är vana vid. För att stötta de elitaktiva med något att se fram emot och tillgodose tävlingslusten, arbetade föreningen engagerat för att hitta ett säkert sätt att kunna genomföra Karlstad Grand Prix på. Karlstad Grand Prix är vanligtvis en av föreningens största tävlingar som drar friidrottselit från Sverige och internationellt. Johan beskriver också ett ansvar gentemot samarbetspartners där föreningen ska svara upp till de produkter som partners har utlovats. Även den dyrbara tv-tiden i SVT är något de gärna vill behålla och han uppmärksammar att liveidrott saknas av många. Eftersom resor internationellt är begränsat arbetade de istället fram ett mångkampskoncept med Sverige och Norge där länderna skulle utmana Carolina Klüfts europarekord i sjukamp och Kevin Mayers världsrekord i tiokamp. Förberedelserna flöt på till sista veckan då Norge gav definitivt besked att de flesta norska aktiva inte kunde resa till Sverige. “Konceptet föll lite grann men själva tävlingarna blev jättebra” säger Johan, med fina resultat där Sverigelaget slog båda rekorden och han tillägger att det var de högsta tittarsiffrorna för tävlingen på tv. Genom Karlstad Grand Prix visade IF Göta vägen för andra tävlingar i Sverige. “Det går att göra friidrottstävlingar på ett säkert sätt” beskriver han. Rent praktiskt jobbade de på nya sätt med vissa funktionärstyper vilket kunde hålla nere antalet personer. De höll nere antalet övernattningar och resor gjordes främst med bil. Johan säger också att de var väldigt tydliga med att aktiva och tränare enbart skulle var inne på arenan när de tävlade och att de sedan skulle gå ut direkt.
Trots lyckade tävlingar under sommaren är framtiden oviss och nya riktlinjer kommer kontinuerligt från regeringen. Att följa riktlinjerna upplever ändå Johan inga bekymmer med. “De är tydliga” förklarar han, “och i annat fall finns det myndigheter att fråga”. Johan hoppas på att de kommer kunna genomföra exempelvis motionslopp snart igen och han får ofta frågan från folk. Ambitionen finns i föreningen, men de är medvetna om att det kan ta tid och ovissheten gör det svårt att planera. Han lyfter också fram att den annorlunda situationen troligen kommer att märkas på de aktiva efter säsongen när de ska in i en hård träningsperiod inför kommande tävlingssäsong som ännu är oklar. Styrelsen i föreningen har det också tufft och hoppas på att 2021 blir ett bättre år. “Men det är svårt för vi vet inte så mycket” säger Johan. Även om nyrekryteringen dippade i våras, bland barn och ungdom, har föreningen fler medlemmar i år jämfört med förra året. Detta tror han kan förklaras med att människor är mer noggranna under svåra tider och betalar sina medlemsavgifter och även ibland lägger till någon extra hundralapp då det är tuffa tider för idrotten.
Han själv och de övriga på kansliet har jobbat mestadels på plats då de är få personer och har tillräckligt med utrymme, men det finns möjlighet till att jobba hemifrån också. På kansliet kommer de fortsätta att stötta verksamheten så mycket det går och Johan tror att det är viktigt för idrottsföreningar att ta tillfället i akt och försöka vara kreativa och hitta andra vägar fram till samma slutmål samt jobba med kärnverksamheten. Det finns också nya sätt att dra in pengar till verksamheten på, exempelvis virtuella lopp som växer fram mer och mer. IF Göta medarrangerar just nu ett sådant lopp där man under sju veckors tid har möjlighet till att gå/springa en snittslad bana i Brattforshedens naturvårdsområde och registrera tiden i en app.
Johan sammanfattar med glädje och stolthet att det under rådande omständigheter gick att genomföra Karlstad Grand Prix då efterfrågan var stor från aktiva, partners och tv-tittare samt att de kunde sätta tonen för fortsatta tävlingar under sommaren. IF Göta är, i skrivande stund, även delaktiga i att skapa ett säkert sätt att genomföra junior- och ungdoms-SM på under sensommaren. Han ser också att Karlstad Grand Prix betydde mycket för hela föreningen och de elitaktiva samt att kansliet fick något konkret och betydelsefullt att jobba med. “Vissa dagar har vi i föreningen varit väldigt kreativa och försökt göra saker,” fortsätter Johan, “medan andra dagar har känts tyngre och besvärliga och vi har känt av begränsningarna. Vi har kommit på många idéer längs vägen [aktiviteter och motionslopp], men som vi sedan har valt att inte genomföra då det har varit på gränsen till vad som känns ok ur ett smittskyddsperspektiv.” Johans driv med att försöka hitta hållbara lösningar märks tydligt under hela intervjun och att han inte bara bryr sig om friidrotten utan även om hälsan i samhället i stort. Han inspirerar till handling, att tänka framåt och att fortsätta “springa tills vi kan springa tillsammans igen”.
[/ihc-hide-content]